Dinlenme halinde sızlama şeklinde hissedilen veya merdiven inip çıkma, oturup kalkma, adım atma, eğilme gibi eylemler sırasında ağrı, takılma hissi gibi sorunların yaşanması, genel olarak diz ağrısı olarak tanımlanabilir. Ağrının ne şekilde ve hangi şiddette hissedildiği ağrıya neden olan sağlık sorununa göre değişkenlik gösterir. Ağrı ve hassasiyete ek olarak dizlerde şişme ve kızarıklık da gözlenebilir, bu durum tek bir dizde görülebileceği gibi her iki dizi birden etkileyebilir. Her yaştan bireyi etkileyebilen diz ağrılarında en yaygın neden kireçlenme (osteoartrit) iken gut hastalığı, enfeksiyonlar ve diz ekleminin yapısına ilişkin sorunlar gibi birçok farklı etken de rol oynayabilir. Diz eklemine ilişkin sorunlar veya dizde ağrı oluşumuna neden olan hastalıklar, tedavi edilmedikçe kötüleşerek hareketi kısıtlayacak boyutta ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle özellikle de kronikleşen diz ağrıları yaşayan kişiler, sağlık kuruluşlarına başvurarak ağrılarının nedenini öğrenmelidir.

Diz ağrılarında sık görülen şikâyetler;

  • Ağrı
  • Eklem veya çevresinde şişlik
  • Kilitlenme
  • Hareket kısıtlılığı veya eklemde serilik
  • Çıtırtı sesi

Eğer bu şikâyetlerden bir veya daha fazlası varsa doktora başvurulmalıdır. Ağrının gçmesini beklemek zaman kaybıyla durumun kötüleşmesine yol açabilmektedir.

Yukarıdaki durumlara ek olarak bazı enfeksiyon hastalıklarında da dizlerde ve bazı diğer eklemlerde ağrılar sıklıkla görülür. Burkulma, düşme ve çarpma sonrasında, fiziksel aktivitelerde duruş bozuklukları veya teknik hatalar sonrasında, egzersiz öncesinde ısınma hareketleri uygulanmadığında veya kaslar yanlış şekilde gerildiğinde de diz ağrılarına neden olabilen travmalar ortaya çıkabilir. Bu tür travmalar tedavi edilmediğinde kötüleşerek kalıcı sorunları da beraberinde getirebilir. Bu nedenle kronik diz ağrıları veya kaza sonrası oluşan ağrılar mutlaka ciddiye alınmalı ve sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.