Dıştan veya içten etki eden kuvvetlerle kemik dokusunda oluşan ayrılmaya veya bu sebeplerle kemiğin anatomik bütünlüğünün ve devamlılığının bozulmasına “kırık” denir. Kırık sadece kemiğin bütünlüğünün bozulması değildir. Kırığı oluşturan kuvvet sadece kemiği kırmayıp , beraberinde kemiğin etrafındaki deri, kaslar, tendonlar, ligamentler, damarlar, sinirler ve komşuluğundaki organları da yaralayabilir. Bu yaralanmaların acil olarak ortopedik cerrahi girişimlerle tedavi edilmesi gerekir. Gerek cerrahi tedavi sonrası gerekse basit kırıklarda uygulanan alçı sonrası kırık bölgenin hareketsiz kalması kırık iyileşmesi için gereklidir. Kaynamanın olması için istenen bu süre birkaç haftadan birkaç aya kadar değişebilir. Hareketsiz kalmanın hem kemik hem de kas dokusuna olumsuz etkileri vardır. Halk arasında kemik ve kas erimesi olarak bilinen bu durum kullanmamaya bağlı kemik ve kas dokularının zayıflamasıdır. Ayrıca yumuşak dokular birinci haftadan sonra hareketsizliğe bağlı olarak esnekliğini kaybetmeye başlar, birkaç hafta içinde de eklemlerde hareket kısıtlılığı gelişir.

Hareketsiz kalmaya bağlı oluşan kemik ve kas erimeleri, eklem hareketlerinde kısıtlanmalar ciddi fonksiyon kayıplarına yol açar. Bu fonksiyonların normale döndürülmesi için nitelikli bir Fizik Tedavi Rehabilitasyon programı şarttır.

Rehabilitasyon fizyoterapistlerce uygulanır. Hastaya göre değişmekle birlikte genel uygulamalar şu şekildedir;

  • Kemik ve kaslardaki erimenin rehabilitasyonu: Manyetik Alan uygulamalarının hücre yenilenmesini ve kan dolaşımını arttırıcı etkisi vardır. Özellikle yeni kemik oluşumunu artırıcı etkisi bulunmaktadır. Hareketsizliğe bağlı oluşan kemik erimesinin tedavisi yanı sıra kırık kaynamasının hızlandırılmasında başarıyla kullanılmaktadır. Zayıflamış kaslar elektrik uyarılarıyla pasif olarak güçlendirilir. Hastanın fizyoterapist tarafından gösterilen egzersizleri yapması ile aktif olarak güçlendirilir. Hastalar mümkün olan en kısa sürede yürütülmesi veya kollarını işlerde kullanması tedavi açısından önemlidir.
  • Eklem Hareketlerinin Açılması: Eğer kırık bölgesi ekleminde hareket kısıtlılığı varsa eklemin normal fonksiyonunu görebilmesi için hareketlerinin açılması gerekir. Bu amaçla derin dokularda ısınma ve esneklik artışı sağlayan ultrasonik ses dalgaları veya kısa dalga kullanılır. Ardından fizyoterapist tarafından ağrı sınırında germe egzersizi uygulanır. Germe derecesi dokuların durumuna ve hastanın toleransına göre fizyoterapist tarafından ayarlanır. Germe egzersizleriyle birlikte aktif ve pasif güçlendirme egzersizleri yaptırılır.