Sırt ağrısı baş bölgesinin altından bel bölgesine kadar sırtta bulunan omurganın her iki tarafında bulunan kasların gerilmesi sonucu meydana gelen ağrıdır. Çoğunlukla stres kaynaklı olan rahatsızlık genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Sırt ağrısı 2-3 günden fazla sürüyor ve şiddeti artar pozisyondaysa doktora başvurmak gereklidir.

Yaşam tarzı sırt ağrısı nedenleri arasında önemli bir yere sahip olabilir. Bilgisayar başında çok fazla oturan, gün içinde çok az hareket eden, yanlış duruş, oturuş ve beslenme alışkanlığına sahip ve çok fazla rüzgâr, soğuk hava vb. koşullara maruz kalan kişilerin sırt ağrılarının oluşumu kolaylaşır. Aynı zamanda aşırı kilo, korku ve ruhsal gerilimler de sırt ağrısı oluşumuna sebep olur. Sırt bölgesinde uzun süredir hissedilen ağrı, hareketlerde kısıtlanma, kas ağrıları ve bıçak saplanması şeklinde oluşan ani ağrılar sırt ağrısı belirtileri arasındadır. Bu ağrı genellikle bel omurgası etrafında olur. Boyun, kol ve ensede de hissedilebilir. Ancak yüksek ateş, ani kilo kaybı, şişme, göğse doğru ilerleyen veya geçmeyen sırt ağrısı şikâyeti ve sırtta zedelenme, kalçada uyuşma, dizlerin altına doğru inen bir ağrı varsa ya da ilk kez sırt ağrısı şikâyeti oluştuysa doktora görünülmelidir.

Düzenli germe, kuvvetlendirme ve aerobik egzersiz yapmak, belli aralıklarla tek bir aşırı egzersiz yapmaktan daha iyidir. Düzenli yapılacak spor sadece tempolu yürümeden ibaret olabileceği gibi, koşma, yüzme, yoga vb sporları da içerebilir. Kondisyonun artması, sırt ve karın kaslarının güçlenmesini ayrıca daha iyi bir duruşa sahip olma konusunda da yardımcı olabilir.

Bu nedenlerin haricinde omurilik iltihabı, lordoz, alkaptonüri, paroksismal noktürnal hemoglobinüri gibi çok çeşitli ve farklı uzmanlık dallarını ilgilendiren hastalıklarda da sırt ağrısı meydana gelebilir. Sırt ağrısı şikâyeti olan kişi ihmal etmeden tam donanımlı bir hastaneye başvurmalıdır.