Besin duyarlılığı, besindeki bir maddenin kişinin sindirim sistemini tahriş etmesi veya kişinin besini doğru şekilde sindirememesi ya da parçalayamaması sonucunda ortaya çıkar.

Besin duyarlılığında;

  • Reaksiyonlar genellikle gecikir / ertelenir ve belirtilerin görülmesi birkaç gün alabilir.
  • Bireyler, migrenden siskinliğe, diyareye, rehavete ve bir iyi hissetmeme haline kadar çoklu semptomlardan şikayetçi olabilirler.
  • Kanda artmış IgG antikorları saptanabilir.
  • Aynı anda birkaç farklı besine duyarlılık olabilir.

Belirli gıdalara karşı duyarlı olmanın birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenler arasında gıdaların üretilme/saklanma şekilleri, tek yönlü yeme alışkanlıkları, stres, çevresel etkiler, alkol, bir şekilde alınan toksik maddeler sayılabilir.

Besin duyarlılığı birçok hastalığa neden olabilir. Başlıcaları; obezite, migren, sivilce oluşumu, vücutta şişlikler, kronik yorgunluk, kabızlık, bazı çilt hastalıkları (egzema gibi), kronik demir eksikliği, hipertansiyon, tip 2 diyabet, astım, depresyon.

Besin duyarlılık testleri ile birçok besine karşı Spesifik IgG tayini ile duyarlılık olup olmadığı saptanabilmektedir. Ardından kişiye özel hazırlanan sonuç raporlarına göre bir diyetisyen tarafından önerilen eliminasyon ve ardından uygulanan rotasyon diyeti ile şikayet ve semptomların azaldığı, hatta mevcut sıkıntılarda gözle görülür gelişmeler olduğu saptanmaktadır.