Kinesiotaping Japonya’da yaklaşık 25 yıl önce geliştirilmiş, fakat Türkiye’de son yıllarda tanınmaya başlanmış özel bir tedavi ve bantlama yöntemidir. Kinesiotaping uygulamalarının temelde amacı ağrısız ve daha kolay hareket edebilmeyi sağlamak ve yumuşak doku iyileşmesini desteklemektir.

Kinesiotaping tedavi uygulamalarında kullanılan bantlama materyali Kinesiotape olarak bilinmektedir. Bu bant oldukça ince ve hassas dokunmuş pamuklu bir malzemeden imal edilmiştir. Kinesiotape sporcularda kas aktivitesini ve sportif performansa yardımcı olduğu varsayımıyla kullanılan bir bantlama türüdür. Kinesiotape antrenman ve tedavi sonrası manuel terapinin faydalarının uzatmak için uzamış yumuşak dokunun manüplasyonunu sağlar. Bu etki duyusal motor sistemini uyararak sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Böylece yaralanmış bölgede artan kan akışı, kas kasılmaları üzerinde daha iyi kontrol ve azalmış ağrı ile hızlı iyileşme sonucuna varılmıştır.

Kinesiotaping bantlarının yapısında ciltte alerji yaratabilecek lateks veya benzeri herhangi bir etken madde içermez. Bantlar yerine göre birbiri üzerine katmanlar oluşturacak şekilde de uygulanabilir ve farklı amaçlara göre kesim şekli ve uygulama yönü ve bölgesi farklılık gösterebilir.

Kinesiotaping uygulamaları sonrasında ciltte tahriş nadiren görülen bir durumdur, fakat yinede uygulama bölgesi tahriş olabilme ihtimaline karşı dikkatle takip edilmelidir. Kinesio bantlarından en yüksek verimi elde etmek için bir fizyoterapist eşliğinde kinesio bandının uygulanması gerekir.