Metabolizma aslında kişinin vücudunun enerji elde etmek için kalori harcamasıdır. Metabolizmanın hızı, yaşa, cinsiyete, vücudun yağ ve kas kütlesine, aktivite düzeyine ve biraz da genetik faktörlere bağlıdır. Bu faktörlerden sadece genetik, değiştirilemez. Geri kalan her faktör tamamen kişinin kendisine bağlıdır. Vücudun kalori yakma hızı yani metabolizma hızı, basit ve küçük değişikliklerle arttırılabilir..

Metabolizma Hızlandırma Yöntemleri

  • Düzenli Beslenme: Belirli ve düzenli zamanlarda yemek yemek, metabolik dengenin korunmasına yardımcı olabilir. Düzenli beslenmek, metabolizma hızını arttırma amacına ulaşmak için ilk adım sayılabilir.
  • Yeterli Kalori Alma: Doyurmayan öğünler tüketmek, çok yemek yemekle aynı etkiye neden olabilir. Çok az kalori almak, bir kişinin metabolizmasının yavaşlamasına ve böylece vücudun enerji tasarrufu yapmasına neden olabilir.
  • Güce Dayalı Antrenman Yapmak: Güce dayalı vücut geliştirme antremanı, kas gelişimine yardımcı olur. Kas kütlesi yağdan daha yüksek metabolik hıza sahiptir. Yani kas kütlesinin korunması için daha fazla enerji gerekir. İnsanlar yaşlandıkça kas kaybeder. Düzenli olarak güce dayalı antrenman yapmak, kas yoğunluğunu arttırır. Bu şekilde de metabolizma hızlanır.
  • Yeterince Su Tüketmek: Vücudun sıvı dengesini korumak, temel fonksiyonların doğru işlemesi ve metabolik hızın yavaşlamaması için çok önemlidir. Yeterince su tüketmek, kişinin kilo vermesine yardımcı olabilir. Yapılan bazı çalışmalarda, su tüketimini günde 1.5 litre arttıran aşırı kilolu kadınların; vücut ağırlıklarının ve vücut kitle endeksinin düştüğü gözlemlenmiştir.
  • Stresi Azaltmak: Stres hormon seviyelerini etkiler ve vücudun normalden daha fazla kortizol üretmesine neden olabilir. Kortizol iştahı düzenleyen bir hormondur. Ve araştırmalara göre, fazla kortizol üretimi kilo almaya ve dolayısıyla, metabolizmayı hızlandırmaya neden olabilir.
  • Yüksek Yoğunluklu Egzersiz: Güce dayalı antrenman gibi, yüksek yoğunluklu ve aralıklı egzersiz (HIIT) metabolizmayı hızlandırabilir. Yani biraz güce dayalı egzersiz sonrası, yüksek yoğunluklu aralıklı egzersiz hem metabolizma hızını olumlu etkiler hem de kilo vermeye yardım eder.
  • Uyumak: Yeterli uyku uyumak, hormonların dengede kalmasına yardımcı olabilir. Böylece aşırı yemek yemezsiniz. Gerekli uyku saati, bireyler arasında değişmekle birlikte, araştırmalar yetişkinlerin günde en az 7-8 saat uykuya ihtiyaç duyduğunu göstermektedir.

Sonuç olarak metabolizma hızı insandan insana değişiklik gösterir ancak, hareketsiz yaşam tarzından kurtularak ve dengeli beslenip düzenli uyuyarak metabolizma hızı doğrudan arttırılabilir.